Acunetix

Zašto trebate osigurati svoje web aplikacije?

Sigurnost web stranica danas je najzapaženiji aspekt osiguranja poduzeća i trebala bi biti prioritet u bilo kojoj organizaciji. Hakeri sve više koncentriraju svoje napade na web-aplikacijama s osjetljivim podacima korisnika. Nesigurne web aplikacije dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, omogućuju jednostavan pristup pozadinskim korporativnim bazama podataka, time su konstantno dostupne hakerima za obavljanje ilegalnih aktivnosti. Web mjesto može se koristiti za pokretanje kriminalnih radnji, poput napada web lokacija u cilju krađe identiteta ili za prijenos nedopuštenog sadržaja, dok se zloupotrebljava propusnost web mjesta i čineći njegovog vlasnika odgovornim za nezakonite radnje.

Hakeri već imaju širok repertoar napada koje redovito vrše nad organizacijama, uključujući napad na SQL, napad skriptama na web lokacije, Directory Traversal Attacks, manipulaciju parametrima (npr. URL, Cookie, HTTP zaglavlja, web obrasci), napade na autentifikaciju, Directory Enumeration i druge.

Zajednica hakiranja također je vrlo usko povezana s novootkrivenim upadima na web aplikacije. Poznati su kao Zero Day exploits i objavljeni su na brojnim forumima i web mjestima koja su poznata samo članovima grupe. Objave se svakodnevno ažuriraju i koriste se za širenje i olakšavanje daljnjeg hakiranja.

Web aplikacije dizajnirane su kako bi posjetiteljima web mjesta omogućile preuzimanje i predavanje sadržaja, uključujući različite osobne i osjetljive podatake. Ako te web aplikacije nisu sigurne, tada je cijela vaša baza osjetljivih podataka u ozbiljnom riziku. Studija Gartner Group otkriva da se 75% cyber-napada vrši na razini web aplikacija.

Zašto su web aplikacije ranjve?

  • Web stranice i web aplikacije lako su dostupne putem interneta 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu korisnicima, zaposlenicima, dobavljačima, a time i hakerima.
  • Vatrozidi i SSL ne pružaju zaštitu od hakiranja web aplikacija zato što pristup web stranici mora biti javan.
  • Web aplikacije često imaju izravan pristup pozadinskim podacima poput korisničkih baza podataka.
  • Većina web aplikacija izrađena je po mjeri i stoga uključuje manji stupanj testiranja. Time su prilagođene aplikacije osjetljivije na napade.
  • Razni napadi hakiranja dokazali su da je sigurnost web aplikacija i dalje najvažnija. Ako su vaše web aplikacije ugrožene, hakeri će imati potpun pristup vašim pozadinskim podacima iako je vaš vatrozid ispravno konfiguriran i imate ažuran operativni sustav i aplikacije.
  • Obrana mrežne sigurnosti ne pruža zaštitu od napada web aplikacija jer su oni pokrenuti na portu 80 koja mora ostati otvorena kako bi se omogućilo redovito poslovanje tvrtke. Upravo zbog toga je neophodno redovito i dosljedno testirati svoje web aplikacije zbog ranjivosti koje se mogu iskoristiti.

Potreba za automatiziranim sigurnosnim skeniranjem web aplikacija

Revizija ranjivosti svih vaših web aplikacija složena je i dugotrajna jer uglavnom uključuje obradu velike količine podataka. Također zahtijeva visoku razinu stručnosti i sposobnost praćenja značajnih količina kodova koji se koriste u web aplikaciji. Uz to, hakeri neprestano pronalaze nove načine za iskorištavanje vaše web aplikacije, što znači da biste morali neprestano nadzirati sigurnosne zajednice i pronaći nove ranjivosti u kodu web aplikacije prije nego što ih hakeri otkriju.

Automatsko skeniranje ranjivosti omogućuje vam da se usredotočite na već izazovni zadatak izrade web aplikacije. Automatski skener web aplikacija uvijek je u potrazi za novim mogućim napadima koje hakeri mogu koristiti za pristup vašoj web aplikaciji ili podacima koji stoje iza nje.

U roku od nekoliko minuta, automatizirani skener web aplikacija može skenirati vašu web aplikaciju, prepoznati sve datoteke dostupne s Interneta i simulirati hakerske aktivnosti kako bi prepoznao ranjive komponente.

Uz to, automatizirani skener ranjivosti može se koristiti za procjenu koda koji čini web aplikaciju, omogućavajući mu identificiranje potencijalnih ranjivosti koje možda nisu očite s Interneta, ali i dalje postoje u web aplikaciji i mogu biti iskorištavane.